Ajalooline traditsioon: Suure-Jaani pƵhjaosa.

Asjalised mälestused - Lahingupaigad

Navesti mõisa ligidal asub Rüütli mägi. Vanasti olla seal rüütlitega lahinguid löödud, kus neid väga palju surma saanud ja sellest hakatud siis ka mäge Rüütli mäeks kutsuma. Umbes 50 a. eest, kartulikoobaste kaevamisel, tulnud sealt väga suur pealuu ja sääreluud välja.
Kuulu järele olla mäe sees ka hulk varandust, muuseas üks kaheksahobusetõld, raudaamitäis Rootsi viina ja kolm pütti kulda.
Umbes 30 a. tagasi ühel suveööl näinud jutustaja nimetud mäe peal, kohal, kus arvatakse varanduse olevat, imelikku tuld, mille juures seisnud triibulise riietega mees ja vahetevahel seda kohendanud. Tuli olnud väga ilus, mitmevärviline ja leegid käinud ikka üle mehe pea. Jutustaja pole julgenud seda siis kohe lähemalt vaatama minna ja läinud alles hommikul, kuid siis ei ole ta enam tuleasetki leidnud.
Navesti mõisa väljadel, siin- ja sealpool jõge peetud vanasti õige suuri lahinguid, kus väga palju inimesi otsa saanud.
EKLA, f 200, m 12:2, 7/8 (I) < Suure-Jaani khk., Regoldi k. - Tony Bollmann < Tõnis Linde, 85 a. (1926)

Lahinguplatsist andvat tunnistust 1918. a. nimetud mõisa puusilla juurest põllult leitud vanaaegsed sõjakirves, sõjaoda ning üks roostetanud kogu rauda, mis koosnenud väikestest rõngastest.
EKLA, f 200, m 12:2, 8 (I) < Suure-Jaani khk., Navesti m. - Tony Bollmann < Ulpus (1926)

Ühes väga ägedas lahingus praeguse Teppo talu juures saanud kuulus tolleaegne Eesti kuningas surma ja maetud ka sinna lähedusse.
EKLA, f 200, m 12:2, 8/9 (I) < Suure-Jaani khk., Regoldi k. - Tony Bollmann < Tõnis Linde, 85 a. (1926)

Teppo talu ligidal, Navesti mõisa asuniku Wõsa heinamaal, mäe nõlvakul on kolm suurt kivi, mis enesest kolmnurga kujutavad ja kõige suurema alla (umbes 12 jalga pikk, 6 lai ja 5 j[alga] kõrge) olla kuningas maetud.
EKLA, f 200, m 12:2, 9 (I) < Suure-Jaani khk., Regoldi; Olustvere v., Üldeküla, Aadama t. - Tony Bollmann < Aleksander Pajur; Jaan Hansen, 66 a. (1926)

Mõned kohalikud elanikud arvavad seal Lembitu haua olevat. Kuna teised peavad seda jälle mõneks ohvrikiviks. Kohalik end. mõisavalitseja Ulpus leidnud nimetud kivi juurest kaks vanaaegset hõberaha: üks on umbes 2-kop[ikalise] suurune Poola kuninga Sigismundi rinnakujuga ja teine umbes 3-kop[ikalise] suurune poolkustunud ladinakeelse pealkirjaga.
Umbes 30 a. tagasi põllu kündmisel küntud eelpool nimetud asuniku põllust, mis asub mäe peal ja mille nõlvakul kirjeldud kivid leiduvad, haruldaselt suur terve inimese luukere välja. See juhtunud just põigiti adra ette ja nii tulnudki ta tervelt välja. Kondid olnud kõik alles, väga suured ja tugevad.
EKLA, f 200, m 12:2, 9 (I) < Suure-Jaani khk., Navesti m. - Tony Bollmann < Ulpus (1926)

Taevere vallas Alekääras olla vanasti väga suur lahing olnud, nii äge, et puude seest tina välja sulanud. Hirmsa tapmise järele hakatud seda kohta Alekääraks (hale kära) kutsuma.
EKLA, f 200, m 12:2, 10 (I) < Suure-Jaani khk., Pärasaare k., nr 1 t. - Tony Bollmann < Jüri Kuldkepp, 86 a. (1926)

Samas vallas Jäleveres olla ka väga suur, jäle tapmine olnud Rootsi sõja ajal ja sellest saanud koha nimetus.
EKLA, f 200, m 12:2, 10 (I) < Suure-Jaani khk., Pärasaare k., nr 1 t.; Jälevere k., Nugari t. - Tony Bollmann < Jüri Kuldkepp, 86 a., Peet Tirmann, 78 a. (1926)

Õnniste külas umbes ½ km Mäe talust eemal olevat sood kutsutakse Halesooks. Nime saanud sellest, et Rootsi sõja ajal seal väga suur salk Rootsi ratsaväge ära uppunud.
EKLA, f 200, m 12:2, 10 (I) < Suure-Jaani khk., Õnniste k., Mäeotsa t. - Tony Bollmann < Peet Sepp, 60 a. (1926)